marți, 23 februarie 2010

Mircea Cartarescu

"Este o mare cinste pentru un scriitor sa fie considerat demn de Premiul Nobel,dar sa-l ia tine de sansa."
Sunt deacord cu afirmatia lui M.Cartarescu deoarece evaluarea la premiul Nobel nu se mai face ca inainte,sunt foarte multi cei care sunt inscrisi pe lista premiului Nobel,din miile de candidati doar o suta dintre ei au sanse reale de a castiga Nobelul.
In primul rand acum trebuie sa indeplinesti anumite criterii pentru a lua Nobilul si anume, varsta:rareori a luat acest premiu un autor sub şaizeci, ba chiar sub şaptezeci de ani, notorietatea joacă şi ea un rol:comitetul Nobel pare să prefere autorii cu o reputaţie aşezată, dar nu exagerată,nu se prea găsesc printre laureaţi vedete mediatice sau autori comerciali.
In mod ciudat, chiar cunoscând aceste criterii, e foarte greu să prevezi câştigătorul final, care pare să fie, până la urmă, un favorit al zeilor asemenea câştigătorilor la ruletă, un norocos pur şi simplu.

miercuri, 17 februarie 2010




Free Blog Content

marți, 16 februarie 2010

Ma numesc Rosu de Orhan Pamuk



Un roman de mare clasa, scris de un autor desavarsit, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, “Ma Numesc Rosu” redefineste notiunea de captivant.
Orhan Pamuk nu a descris maiestruos doar cadrele, ci si sentimentele umane si, mai mult decat atat, le-a oferit personajelor ocazia de a-si expune punctul de vedere asupra situatiei, naratiunea fiind facuta, pe capitole alocate, de fiecare dintre personaje si perspectivele lor.Naratiune care apare chiar si din prisma unui caine, a unui cal sau a unui copac, totul pentru a umple orice urma de lipsa in portretul unui Istambul al secolului XVI.
Dragostea si elementele sale romantice intr-o lume musulmana nu lipsesc din acest roman, precum nici misterul care planeaza nu numai asupra crimei, ci se gaseste intr-o mai mare sau mai mica masura in aproape fiecare abordare a povestirii. Este o triada magnifica – dragoste, mister si arta.
Personajele principale ale romanului sunt miniaturişti din Imperiul Otoman. Fiecare capitol are câte un narator diferit care se adresează cititorului, descriind evenimentele văzute prin proprii ochi. Orhan Pamuk se adresează cititorului prin intermediul unor voci cel puţin ciudate precum un cadavru, o monedă, picturi reprezentând copaci, moartea, diavolul şi chiar prin intermediul culorii roşu. Acţiunea se petrece în timpul a nouă zile geroase de iarnă în Istanbulul anului 1591 pe timpul sultanului Murad al III-lea. La începutul carţii aflăm de uciderea lui Delicat Efendi, unul dintre miniaturiştii ce lucra la o carte secretă comandată de sultan. Pe lângă aflarea ucigaşului, romanul urmăreşte povestea de dragoste dintre Negru şi Şeküre, dar şi drama artiştilor otomani care sunt puşi să aleagă între tradiţionalismul picturii acelor meleaguri şi pictura modernă a maeştrilor din Occident.
Romanul “Ma Numesc Rosu” exceleaza prin placerea de a fi citit, claritatea cu care prezinta frumusetea orasului si facilitatea cu care poate sa induca cititorului identificarea cu personajele. O lectura pe cat de laborioasa, pe atat de fascinanta.
PERSONAJELE ROMANULUI
-Delicat Efendi, miniaturistul ucis care vorbeşte din viaţa de apoi în primul capitol al romanului.
-Negru, miniaturist întors recent la Istanbul după 12 ani petrecuţi în Persia. nepotul Unchiului.
-Unchiul, unchiul maternal al lui Negru, responsabil cu desăvârşirea unei carţi secrete pictată în stilul frâncilor. toţi îl numesc Unchiul.
-Şeküre, frumoasa fată a Unchiului de care Negru este îndragostit.
-Şevket, baiatul cel mare al lui Şeküre.
-Orhan, baiatul cel mic al lui Shekure.
-Hassan, fratele mic al bărbatului lui Shekure.
-Hayriye, roaba şi concubina Unchiului.
-Maestrul Osman, şeful miniaturiştilor.
-Fluture, unul dintre cei trei miniaturişti suspectaţi de producerea crimei.
-Barză, unul dintre cei trei miniaturişti suspectaţi de producerea crimei.
-Maslină, unul dintre cei trei miniaturişti suspectaţi de producerea crimei.
-Ester, o vânzătoare ambulantă evreică, ce duce scrisori şi se ocupă cu peţitul.
-Nusret Hoja, un lider musulman conservator ce se opune consumului de cafea, poveştilor şi picturii.

marți, 9 februarie 2010

10 titluri de carti premiate cu Premiul Nobel

1.Gao Xingjian- Muntele inimii

2.Herta Muller-Inca de pe atunci vulpea era vanatorul

3.John Maxwell Coetzee- Foe

4.Sully Prudhomme-Amos oz

5.Jean-Marie Gustave le Clesio-Cartea fugilor

6.Orhan Pamuk-Ma numesc Rosu

7. Claude Simion-The trolley

8.Derek Welcott-Collected Poems,1948-1984

9.Dario Fa-Mistero Buffo(Modern Plays)

10.Nadine Gordinner-My Son's Story